Roma populáció élete Óbecse község területén

Óbecsén 2018. január 22-én megtartották a Roma populáció élete Óbecse község területén elnevezésű munkamegbeszélést, amelyen jelen volt Dragan Tošić, Óbecse község elnöke, Jelena Jovanović tartományi képviselő, Dobrila Đin roma koordinátor és Danijela Doroslovački, a Romák, mint nehezen foglalkoztatott személyek Óbecse község területén elnevezésű projek  koordinátora.

A jelenlevők ismertették Jovanović képviselővel az új projektum megvalósításának a részleteit, mely kapcsolatban áll a 20 roma nemzetiségű foglalkoztatottságával az elsődleges és másodlagos hulladékkezelés szelekcióján, és melyek bejelentettek a Nemzeti Foglalkoztatási Iroda nyilvántartásában. Minden mutató a helyi önkormányzat munkájáról a romák helyzetének javítását illetően, különösen a roma populáció oktatását illetően, sikeres eredményeket mutat, melyeket a többéves tervezési program által értek el. Ezt Jovanović képviselő külön megdícsérte. Rendkívüli eredménynek tekinthető a 33 roma középiskolás, mint ahogyan a projektum többi hatása is a roma populáció foglalkoztatottsága területén.

Az ülés után a képviselő megbeszélést folytatott a Fejes Zoltánnal, a Tiszamente-Óbecse vállalat igazgatójával, aki ismertette a képviselőt a vállalat tevékenységeivel, a romák foglalkoztatottságával a vállalatban.

Külön megdicsérte a romák alkalmazását, akik közül egy különösen kiemelkedett, és a minőségi munkájáért megjutalmazták.

 

A látogatás végén kerekasztal-megbeszélést is tartottak a Đina humanitárius szervezet projektumos zárórendezvényeként, melyet anyagilag támogatott a Tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenlőségi titkárság. A projektum célja a fiatal romák támogatása, kapacitásuk növelése és a kompetenciák kidolgozása az informálásuk szintjének növelése réven. Az eredmény pedig a romák életminőségének fejlesztése, ami miatt  Jelena Jovanović a kerekasztal-beszélgetés során külön megdicsérte a civil szektor munkáját.