Óbecse község ismét a legátláthatóbb Szerbiában

Szerbia idén két százalékos előrelépést ért el a helyi önkormányzatok átláthatósági mutatóján – derült ki a Szerbiai Átláthatósági Szervezet kutatásából.

 

Az eredmények bemutatásakor a Szervezet képviselője, Zlatko Minić elmondta, hogy a 2015 óta folytatott kutatás hatással volt a községekre és városokra, hiszen azzal, hogy figyelemmel kísérik őket, próbálnak javítani az adott térség helyzetén.

 

A kutatás eredményei szerint az első helyen Óbecse község áll, aki tavaly is az első helyen szerepelt, azonban most 90 pontot ért el a 100-ból. Második és harmadik helyen Zombor és Kanizsa végzett, több mint 80 ponttal. Az összesen 145 rangsorolt önkormányzat közül 9 ért el 70-nél magasabb pontszámot.

 

A Községi Tanács tagja, Dragan Kovačev elmondta, hogy a legutóbbi kutatás óta új szabályozásokat vezettek be Óbecse községben, mint például a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó akcióterv és annak végrehajtási mechanizmusainak elfogadása, vagy a köztisztviselők magatartására vonatkozó új szabályzatok bevezetése.

 

,,A községi szervek munkájának szabálytalanságait vagy a korrupciót bármikor be lehet jelenteni. Sokkal több intézkedést papírra vethetünk még, de ha ezeket a gyakorlatban nem alkalmazzuk, akkor mit sem ér az egész”- zárta szavait a Tanácstag.