Óbecse község Egészségügyi Tanácsának ajánlásai

Ajánlások az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására

 

Amennyiben megfázásos tüneteket észlel, láza van, vagy nem érzi az ízeket és szagokat – maradjon otthon, és hívja fel orvosát. Tartsa tiszteletben az izolációs intézkedéseket, amennyiben orvosa ezt előírja; biztos, hogy ez nem lesz ínyére, de felelõsségteljesnek kell lennünk magunk és mások iránt is. Ne használjon antibiotikumokat vagy más gyógyszereket anélkül, hogy előzetesen egyeztetne erről orvosával.

 

Ha elhagyja otthonát, feltétlenül viseljen maszkot, amennyiben másokkal egy térségben tartózkodik, de kültéren is, ha nagyszámú emberrel érintkezik. A maszkot úgy viselje, hogy eltakarja a száját és az orrát is, majd miután levette, dobja el. A maszk eltávolítása előtt mosson kezet meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítse kezét.

 

Legalább 20 másodpercig mossa a kezét meleg vízzel és szappannal. Soha ne felejtsen el kezet mosni, miután belépett otthonába, megérkezett a munkahelyére, érintkezett nyilvános felületekkel, emberekkel vagy állatokkal. Nyilvános helyeken való tartózkodás után, ha nem tudja megmosni a kezét, tisztítsa meg fertőtlenítőszerrel. Ne érintse meg kezével az arcát, az orrát, a szemét és a száját.

 

Köhögés vagy tüsszentés esetén használjon papírzsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjon a szemétbe.

 

Tartson legalább 1,5 méter távolságot más emberekkel.

 

Viseljen gondot otthona és munkahelye rendszeres higiéniájáról, szellőztesse a helyiségeket gyakran. A felületek fertőtlenítéséhez használjon 75%-os alkoholt, asepsolt, vizes klóroldatot. Ne felejtse el időnként fertőtleníteni autóját, kulcsait, mobiltelefonját, szemüvegeit, pénztárcáját…

Óbecse község Egészségügyi Tanácsa