ÉRTESÍTÉS A LAKOSSÁGNAK AZ ÚJ KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS TÜNETEIRŐL ÉS A MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL

A SARS-CoV-2 új koronavírust Kínában fedezték fel 2019 decemberében, mint embereknél okozott fertőzést. A vírus szervezetbe való bekerülésétől a betegség tüneteinek megjelenéséig tartó idő 2-től 14 nap.

A fertőzés enyhébb formái a megfázáshoz hasonlítanak – testhőemelkedés (amely napról napra, fokozatosan növekszik), torokfájás, tüsszögés, gyengeség, izomfájdalom. Egy hét múlva, amennyiben kialakul a betegség súlyosabb formája, előfordulhat légzési nehézség és légszomj is (annak a jelei, hogy kialakult a tüdőgyulladás), amikor is szükséges a kórházi kezelés. A betegség legsúlyosabb tünetei, amelyek a legtöbb esetben az idősebb és a krónikus betegségekben (szív-, tüdő-, rosszindulatú megbetegedésben, legyengült immunitással) szenvedőket érintik, sokkhoz, akut respirációs szindrómához és lehetséges halálos kimenetelhez is vezethetnek. A pillanatnyi rendelkezésre álló adatok szerint, a halálozási arány kb. 3%, de függ a kortól és a kísérő betegségektől.

Óvintézkedések, amelyeket a megbetegedési lehetőség csökkentése érdekében kell alkalmazni:

  • Kerüljék a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akiknél a légzőszervi fertőzés jelei figyelhetők meg (köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hőemelkedés)
  • Kerüljék a tömeges összejöveteleket és az olyan helyiségben való tartózkodást, ahol sokan vannak
  • Javasolt az utazás elhalasztása az olyan területekre, amelyeken nagy számú megbetegedést regisztráltak
  • Fokozzák a kézhigiéniát – a kézmosást vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig, vagy, ha ez nem lehetséges, az alkoholos kézfertőtlenítő gélek használatát, különösen a légzőszervi fertőzés tüneteivel rendelkező személyekkel való érintkezést vagy a potenciálisan veszélyeztetett területen való tartózkodást követően
  • Kerüljék az állatokkal, különösen az elhullott állatokkal való érintkezést
  • Amennyiben légzőszervi fertőzés tüneteivel rendelkezik és megalapozott annak a gyanúja, hogy az új koronavírus-fertőzésről van szó, először hívja a felsorolt telefonszámok valamelyikét: 064/8028894, 064/8028895 vagy 064/8945235. Itt tanácsot fog kapni, hogy mit kell a továbbiakban tennie. NE MENJEN azonnal az Egészségházba, mert ilyen módon más betegeket is veszélyeztetni fog, akik között legnagyobb számban épp azok vannak, akik a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Valamint, tájékoztassa a munkaadóját, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését az Ön munkaközösségében. Amennyiben megalapozott a gyanúja, hogy az új koronavírus-fertőzés által betegedett meg, megfelelő módon meg fogják vizsgálni és eljuttatják addig az intézményig, ahol letesztelik, vagy addig az intézményig, ahol folytatódni fog az Ön kezelése, amennyiben erre szükség mutatkozik.

 

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCS ELNÖKE

  1. Biljana Jovanović, s.k.