Engedély kiadása a kijárási tilalom alatt

EREDETI SZÖVEG AZ ALÁBBI LINKEN.

 

Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság miniszterelnökének engedélyével a rendkívüli helyzet ideje alatt a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veterán- és Szociális ügyek Minisztériuma a Belügyminisztériummal együttműködve felügyelni és engedélyeket fog kiadni a kijárási tilalom ideje alatt.

 

Azoknak a polgároknak, akiknek a kijárási tilalom ideje alatt szükségük van arra, hogy elhagyják otthonukat, a probléma megoldása érdekében a helyi önkormányzathoz kell fordulniuk, benyújtaniuk az engedély kiadásának okát igazoló szükséges dokumentumokat. A helyi önkormányzat a dokumentumok leellenőrzése után köteles kérelmet benyújtani a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veterán- és Szociális Ügyek Minisztériumának, amit onnan továbbítanak a Belügyminisztériumhoz az engedély kiadása érdekében.

 

Az önkormányzatok kötelesek hivatalosan indokolt kérelmet benyújtani, és feltüntetni, amennyiben bírósági ítélet áll fenn.

 

Ily módon a helyi önkormányzatok más helyi önkormányzati testületekkel és a saját településük területén nyilvántartott polgári egyesületekkel együttműködve nyújtják be a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veterán- és Szociális Ügyek Minisztériumának a szükséges adatokat az otthoni segítségnyújtási szolgáltatásokat nyújtó személyekről (szociális védelmi szolgáltatások, közvetlen támogatás két szerződött személy között), valamint a személyi asszisztensekről, akik szociális védelmi tevékenységet folytatnak.

 

Emellett, a helyi önkormányzatok az ugyanazon a területen működő szociális munkával foglalkozó központokkal együttműködve kötelesek a kérelem kézhezvételekor feldolgozni és adatokat szolgáltatni a szülőkről, akiknek bírósági határozatban szabályozzák gyermekük láthatási jogát (a gyermek szállítása egyik szülőtől a másik szülőig), vagyis: a kijárási tilalom idején engedélyre van szükségük, hogy a gyermeket el-vagy visszaszállítsák a másik szülőhöz a bírósági határozattal megszabott időponton belül.

 

A polgármesterek, illetve községelnökök felelnek azért, hogy valóban fennáll-e a szüksége a szülőnek a kijárási tilalom alatt az engedélyre, ami azt igazolja, hogy el-vagy vissza kell szállítania a gyermeket a másik szülőhöz a kijárási tilalom ideje alatt, illetve a szolgáltatott információk valódiságáért.