Покренут портал за акцију „Буџет по мери грађана“

Бечејско удружење младих (БУМ), као иницијатор акције „Буџет по мери грађана“, у сарадњи са општином Бечеј покренуло је портал participativni-budzet.rs.

 

Посредством овог јединственог сајта грађани могу да предложе приоритете, потом да гласају за њих 5. и 6. децембра, али и да прегледају мапу дела реализованих пројеката у претходним годинама. Уз то, на сајту су објављени изабрани предлози приоритета за следећу годину за које ће се гласати и други пратећи садржаји везани за акцију.

 

– Трудимо се да унапредимо акцију и да пробамо да укључимо што више грађана наше општине у доношење одлука, а самим тим у буџетски процес. Потрудили смо се да креирамо прегледан сајт који је лак за претрагу и коришћење, а уједно и информативан, каже Александар Ђекић, председник Бечејског удружења младих и додаје: Верујем да ће грађанима бити од важности да виде и реализацију њихових приоритета, односно шта је општина урадила да би решила проблем који су они делегирали кроз акцију. Још увек нисмо ажурирали све реализоване пројекте из претходних година, али ће и то бити сређено у наредних пар дана. Такође очекујемо да компанија гугл одобри и андроид апликацију „Партиципативни буџет“ те ће наши суграђани моћи у наредних дан или два да је преузму са гугл плеј стора те да за викенд гласају од куће за своје приоритете.

 

Подсетимо, циљ акције „Буџет по мери грађана“ коју реализује БУМ у сарадњи са општином Бечеј и Kанцеларијом за младе општине Бечеј је веће укључивање грађана у процес доношења одлука, као и информисање грађана о буџетском процесу. Све то доприноси и повећању транспарентности рада локалне самоуправе и буџетског процеса.

 

Оваквим приступом се уједно и општина Бечеј, као партнер акције, промовише као место за привредни развој и привлачење инвестиција.

 

За реализацију пројеката који буду имали највише гласова након гласања онлајн 5. и 6. децембра и у месним заједницама 6. децембра од 9 до 17 часова, предвиђено је 50 милиона динара из буџета општине Бечеј за 2021. годину.

 

Извор: https://mojbecej.rs/