Нова признања за Општину Бечеј

Општина Бечеј је од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу подржана за пројекат унапређивања равноправности и антидискриминације, али и проглашена за најбољу општину, заједно са Медвеђом.

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе подржаће из Буџетског фонда за програм за локалне самоуправе 74 пројекта који се односе на изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација на локалу, као и за превенцију елементарних непогода. Донета је и одлука о додели годишњих награда за најбољу општинску/градску управу у 2019. години општинама Медвеђа, и Бечеј и градовима Ужице и Пожаревац. Уговори о додели средстава са локалним самоуправама потписани су јуче, у складу са мерама заштите и ванредним стањем.

 

За изградњу, санацију, доградњу и реконструкцију комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова, биће подржан 31 пројекат са укупно 364.000.000 динара.

 

Са 52 милиона динара биће подржано 12 пројеката за набавку и примену савремених информационих технологија који ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди.

 

Са 46.800.000 динара биће подржано 18 локалних самоуправа у организацији културних, спортских и туристичких манифестација.

 

За пројекте који доприносе превентивној заштити објеката и имовине локалних самоуправа и грађана од непогода средства ће добити 13 градова и општина у укупном износу од 46.800.000.

 

Први пут ове године из Фонда, по посебном конкурсу, Министарство је доделило годишње награде за најбољу општинску/градску управу у примени принципа доброг управљања у 2019. години – општина Медвеђа за ефикасност и делотворност, град Ужице за транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе, град Пожаревац за одговорност и владавину права и општина Бечеј за равноправност и антидискриминацију. Свака од награђених локалних самоуправа добиће по 2.600.000 динара, као вид финансијске подршке за даље унапређење добре управе и управљања на локалном нивоу.

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је 30. јануара 2020. године општинама и градовима јавне позиве за пријаву пројеката и за награде из Буџетског фонда за локалне самоуправе који износи 520.000.000 динара.

 

На јавне позиве Министарства пријављено је укупно 198 пројеката, док је по позиву за набољу општинску управу стигло 38 пријава.

Извор: http://mduls.gov.rs