Културно-уметничка друштва

Позивају се сва активна културно-уметничка друштва да се јаве на e-mail адресу:webadmin@becej.rs ради уписа у базу и објаве података на сајту општине.


Културно уметничко друштво „ЛОЛЕ“

Председник: Мирјана Свирчев
Опис: Културно уметницко друштво „Лоле“ је основано 1986. године, на једном дечијем рођендану. Тадашњи директор Дома културе у Бачком Петровом Селу, Светислав Травица, је са својим сарадницима Немеди Александром и Мирославом Силашким  позвао децу да дођу на пробу. На њихову и нашу срецу , деца су се одазвала у великом броју. Тако је друство поцело са радом, под именом АНИП „ЛОЛЕ“. Треба напоменути да је фолклорна секција основана много раније на иницијативу Ковачев Радмиле ,Ковашев Зорице, Славнић Младена , Мартинов Младенка и Коде Кароља . Тада ја у Б.П.С. постојао јадан заједнички  ансамбл, кога су чинила деца српске и мађарске националности и који је наступао под именом АНИП „ТИСА“. Наступали су у целој СФРЈ, Немачкој,Мађарској, бивсем СССР-у… Због великог интересовања и великог броја чланова, ансамбл није био у могућности да води све играче на турнеје, па је договорено да се раздвоји на „ЛОЛЕ“ и „ТИСА“. Данас КУД „ЛОЛЕ“ чине фолкорна секција и женска певачка група. Фолкорна секција броји око 80 чланова и чине ја најмлађи састав  (деца од 7 до 10 година), припремни састав, извођачки састав и ветерани.
 • адреса: Бачко Петрово Село, Трг Ослобођења 1
 • tel: +381 (0)63 525 367
 • e-mail: kudlole.bps@gmail.com
 • web:

Културно Уметничко Друштво „ОРИОН“ – Бечеј

Председник: Калман Пфау
Опис:На захтев становништва ИИИ Месне Заједнице 1994. године је основан Плесни клуб“ОРИОН“ ради културних и образовних манифестација усмерених према грађанству те месне заједнице.Касније су се плесном клубу прикљуцили и секције који су се бавили фолклором тако је од плесног клуба настао „ОРИОН ÉС БÚЗАВИРÁГ“и почели смо са радом на територији целе општине. 1996.године је настао КУД“ОРИОН“ јер су се укључиле још две секције :секција за ручни рад и народног стваралаштва  који се баве очувањем традиција српског и мађарског живља  са ових простора као и секција глумаца аматера .Данас радимо са четири секције унутар КУД-а, секција; модерних спортских плесова који су чланови Репрезентације Србије, ручни рад и народно стваралаштво, певача и ликовна секција.

Главни циљ рада Културно Уметничко Друштво“ОРИОН“ у Бечеју јесте да укључи грађанство Бечеја а пре свега омладину и пензионере у разне манифестације образовно културне садржине.

Веће манифестације које организује КУД“ОРИОН“ у Општини Бечеј:

 • КУП Србије -Такмичење Светске Ранг Листе Међународног Савеза Модерних спортских  Плесова( Интернатионал Федератион оф Модерн Данце Спортс) који се одржава сваке године у Бечеју средином Октобра
 • 2009.године Организовали смо СВЕТСКО ПРВЕНСТВО у сарадњи са Општином Бечеј и Интернатионал Федератион оф Модерн Данце Спортс
 • Сваке године организујемо изложбу ручних радова и народног стваралаштва у сарадњи са Општином Бечеј и са Градски Музеј Бечеј где се у сарадњи са кустосом музеја одабирају радови за изложбу из целе војводине.

 

 • адреса: Бечеј, трг братства јединства 16
 • tel: +381 63 88 21 342
 • e-mail: orionferi@neobee.net
 • web:

Мађарско културно друштво „Петефи Шандор” – Бечеј

Председник: Роберт Риц
Опис: 1991. године основано је Мађарско културно друштво „Петефи Шандор“ на захтев овдашњег становништва, где тренутно раде више секције: секција за друштвени плес, фолклорна и певачка група народних песама, секција за ручни рад и ликовна секција. МКД као свој задатак сматра и обележавање сваког значајног момента у граду, као и значајних историјских и верских датума.