Општина Бечеј пример добре праксе у реализацији пројеката јавно-приватног партнерства

Општина Бечеј пример добре праксе у реализацији пројеката јавно-приватног партнерства

 

Институт за територијални економски развој – ИнТЕР из Београда, у сарадњи са Општином Бечеј, организовао је јуче радионицу у Бечеју у оквиру пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу”.

 

Општина Бечеј препозната је као пример добре праксе у реализацији пројеката јавно-приватног партнерства, али и као неко ко тежи ка што већој транспарентности и укључивању грађана у све процесе одлучивања. Радионица је окупила представнике организација цивилног друштва, медије и представнике локалне самоуправе. Све присутне је у име Општине Бечеј поздравила Јована Топић, која је говорила о пројектима које је општина реализовала захваљујући јавно-приватном партнерству, али и напорима општине да у пројекте укључују организације цивилног друштва и грађане. Након тога, на тему јавно-приватног партнерства и значаја дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти, говорила је проф. др Весела Влашковић, истраживач на пројекту. Учесници су дискутовали о важности укључивања грађана и организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука у пројектима ЈПП.

 

На радионици су представљени прелиминарни налази мониторинг  извештаја о степену укључености организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука у пројектима јавно-приватног партнерства на локалном нивоу, који говоре да ОЦД нису укључене  ни у једној фази спровођења пројеката  јавно приватног партнерства.

 

У реализацији пројекта који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Србији а којим координира Београдска отворена школа (БОШ), учествују Општине Бечеј, Пландиште и Топола.

 

Циљ пројекта јесте да допринесе демократском развоју кроз унапређење јавних политика и дијалога у области Јавно-приватног партнерства у Србији, као и већем укључивању организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу.