Превентивне мере за спречавање настанка грознице Западног Нила које грађани и грађанке треба да предузму у својим домовима

Превентивне мере за спречавање настанка грознице Западног Нила које грађани и грађанке треба да предузму у својим домовима су:

  1. Редукција броја комараца на отвореном – исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја. Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
  2. Редукција броја комараца у затвореном простору.
  3. Препоручује се употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор.
  4. Мере личне заштите – Већина комараца је активна у зору и сумрак, па треба избегавати боравак ван куће у овом периоду уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте (нпр. Аутан) током боравка на отвореном, уз истовремено ношење одеће са дугачким рукавима и ногавицама. Када су у питању специфичне мере превенције треба нагласити да вакцина против грознице Западног Нила за примену код људи не постоји, али су испитивања у току.